Valikko Sulje

ELMA -elävä maaseutu tapahtumassa kävi yli 40 000 vierasta

Maaseudun eläimet, metsä, käsityöt ja lemmikit valloittivat

Messukeskuksessa Helsingissä 12. marraskuussa päättynyt ELMA – elämää, eläimiä, ostoksia -tapahtumakokonaisuus esitteli pääkaupunkiseutulaisille sekä lemmikkejä että maaseudun eläimiä ja maatilojen tuotteita. Lisäksi tarjolla oli tietoa ja neuvoja metsän virkistyskäyttöön sekä mahdollisuus tehdä edullisia ostoksia. Tapahtumakokonaisuudessa vieraili viikonlopun aikana noin 41 500 kävijää.

ELMA – elämää, eläimiä, ostoksia -kokonaisuuden kävijöistä yli 80 prosenttia tuli pääkaupunkiseudulta. Messuilla käyneistä lähes 80 prosenttia oli kiinnostunut tapahtumien tarjoamista elämyksistä, kuten mahdollisuudesta nähdä, kokeilla tai tunnustella uusia asioita. Tiedot käyvät ilmi TNS Kantarin tekemästä kävijätutkimuksesta, johon haastateltiin 300 messukävijää. Ostoksia ja hankintoja kertoi tehneensä yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Elävän maaseudun tuominen pääkaupunkiin on hyvä tapa esitellä maaseutua, sen elinkeinoja ja eläimiä lapsille ja perheille, joille nämä asiat eivät ole enää niin itsestäänselvyyksiä. Lapsia kiinnosti ennen kaikkea eläimet, joihin olikin hyvä mahdollisuus tutustua sekä lemmikkieläinhallissa että ELMAn eläinareenalla. Lemmikkieläinhallissa esillä oli niin lemmikkikäärmeet, -rotat, -kanit kuin perinteisemmätkin lemmikit, kuten kissat ja koirat. Lapsilla ei ole ennakkoluuloja, kaikkiin eläimiin haluttiin tutustua, olipa kyseessä sitten 15-vuotias käärme tai kesyrotta.

ELMAN eläinareenalla esillä olivat hevoset, lehmät, paimenkoirat, porsaat, lampaat ja kalkkunat. Areenan kentällä oli ratsunäytöksiä ja työnäytöksiä. Läpileikkaus suomalaisesta eläinharrastamisesta ja lemmikkieläimistä sekä tuotantoeläinten kirjosta oli valtava. Pienet kävijät ja heidän vanhempansa saivat sulateltavaa pitkäksi aikaa. Eikä kotiinkaan tarvinnut lähteä tyhjin käsin, mukaan saattoi ostaa lemmikkitarvikkeita, ruokaa ja leluja, sekä maistiaisia maatilojen tuotteista. Lisäksi messuilla nähtiin kädentaitajia ja tietoa metsästä.

Palkintoja ja tunnustuksia

Messuilla palkittiin ansioituneita ihmisiä ja yrityksiä tunnustuspalkinnoilla. InnoElma-palkinnon (3 000 €) sai evijärveläinen elintarvikeyritys Sillankorvan Yrttijuusto. Kädentaidon Noste-palkinto (3 000 €) myönnettiin Milla Elolle ja Sari Åströmille Kalevala CAL -projektista (Kalevalapeittoprojekti). Metsän etunoja -palkinnon (5 000 €) saaja oli tänä vuonna europarlamentaarikko Nils Torvalds. Palkinnot lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Suomen Messut, ELMA
Tuula Uitto/Eläinsanomat