Valikko Sulje

KASKI on vuoden joulukoira

Eläinsanomien joulukoirakilpailun voittaja on selvillä!

Ääniä tuli kaiken kaikkiaan huikeat 1000 ääntä.

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille hienoille koirakuville ja äänestäjille.

Voittajakoira Kaski kaappasi puolet äänisaaliista.

Toiseksi eniten ääniä sai Urho ja kolmanneksi eniten ääniä nappasi Keccu.

Eläinsanomat onnittelee voittajaa ja sijoittuneita.

Musti ja Mirri -lahjakortti toimitetaan Kasken omistajalle.

Tulokset 3 parasta:

Seuraa sivuamme, keväällä tulossa uusia kilpailuja.

Ja hyviä palkintoja.

Hyvää koirakevättä kaikille.

www.elainsanomat.fi


 Voittoisa Kaski on lyhytkarvainen saksanseisoja

Charleswood Xonja

Voittajakuvassa vajaan vuoden ikäinen Kaski nauttii vielä joulusta, mutta on se päässyt jo pitkin syksyä tutustumaan omaan työmaahansa eli seisovan lintukoiran elämään. Kaski on kennelnimeltään Charleswood Xonja ja rotu on lyhytkarvainen saksanseisoja. Lyhytkarvaiset saksanseisojat ovat monipuolisia ja monikäyttöisiä metsästyskoiria. Lyhytkarvainen saksanseisoja on yksi karvanmuunnos saksanseisojasta, muut ovat pitkä- jakarkeakarvainen saksanseisoja.

Saksanseisojat hakevat riistaa kuviolla ohjaajan edessä. Kun koira löytää linnun se seisoo sitä, kunnes ohjaaja antaa sille luvan nostaa riistaeläimen. Riistan karkottaessa seisojan tulisi olla paikoillaan ja se lähtee luvasta noutamaan pudotetun/kaadetun eläimen.

Saksanseisojakerho ry:n www-sivuilla koiraa kuvaillaan näin; Lyhytkarvaisen saksanseisojan historia alkaa koirista, joita käytettiin ennen kaikkea Välimeren maissa riistalintujen verkkometsästyksessä sekä apuna haukoilla metsästettäessä.

Seisovat lintukoira tulivat Ranskan, Espanjan ja Flanderin kautta Saksan hoveihin. Näiden koirien tärkein ominaisuus oli taipumus seistä riistalle. Ensimmäisten kaksipiippuisten haulikoiden käyttöönoton myötä (v. 1750) seisoville lintukoirille tuli yhä enemmän tarvetta. Riistalinnut ammuttiin lennosta koirien edestä. Tästä alkoi pelkästään seisovan koiran jalostaminen monikäyttöiseksi metsästyskoiraksi. Vuodesta 1897 alkaen julkaistu vuosikirja ”Zuchtbuch Deutsch Kurzhaar” on ollut perusta kehitettäessä rodun jalostusta. Prinssi Albrecht zu Solms-Braunfeld kirjasi lyhytkarvaisen saksanseisojan rotumerkit, laati rakenteen arvosteluohjeet ja lopulta myös yksinkertaiset koesäännöt metsästyskoirille. Nykyään lyhytkarvaisilla saksanseisojilla on tarkat jalostus- ja koesäännöt. Lyhytkarvaisen saksanseisojan tulee rotumääritelmän mukaan olla monipuolinen metsästyskoira, joka toimi metsästystilanteissa kaikkien sille asetettujen vaatimusten mukaisesti vielä vanhanakin.

Teksti ja kuvat: Tanja ja Vilma Heikkonen